NA KOLESÁCH PROTI RAKOVINE

2022 2023 2021 2020 2019 2018 2017

Aj v roku 2021 sa roztáčajú kolesá už v 19. ročníku podujatia Na kolesách proti rakovine, aby pomohli dobrej veci a podporili verejnú zbierku Nadácie Výskum Rakoviny. Zbierka je schválená Ministerstvom vnútra SR a jej cieľom je získať financie na podporu vedecko-výskumných onkologických programov. Prispieť je možné na zbierkový účet SK96 0200 0000 0024 3484 2458 ľubovoľnou sumou.
Podujatie Na kolesách proti rakovine sa snaží upozorniť širokú verejnosť na problémy onkologických pacientov, na naliehavú potrebu prevencie nádorových ochorení a zároveň zapájať do pohybových aktivít čo najviac detí, mládeže, dospelých i seniorov.

Vysoká pri Morave, 25.9.

V sobotu 25. septembra 2021 sa už včasného rána stretávali na ihrisku vo Vysokej pri Morave organizátori v poradí druhého podujatia Na kolesách proti rakovine. Miestni hasiči vytyčovali trate pre detských kolieskárov, technici dokončievali pódium a zvukári skúšali svoje zariadenia. Domáce a domáci rozkladali v predajnom stánku propagačné materiály s logom kampane a chystali prezenčné listiny pre účastníkov symbolických jázd.
To všetko pod taktovkou domáceho pána starostu Dušana Dvorana, ktorý, so svojim hlasom, v podstate ani nepotreboval mikrofón na usmerňovanie prác.
A o 10.00 sa to začalo. Postupne štartovali priamo z trávnatej plochy ihriska jednotlivé pelotóny na trasy: Vysoká pri Morave – Záhorská Ves (16 km, 35 účastníkov), Vysoká pri Morave – Devín (50 km, 40 účastníkov), Vysoká pri Morave – bufet U starého bicykla v Devínskom Jazere (24 km, 26 účastníkov).
A svoje kolieska rozkrúcali aj malí účastníci na prekážkovej dráhe, ale aj dospeláci, ktorí sa vydali na trasu ulicami svojej obce. Vo veku od 9 mesiacov do 78 rokov bolo 88 účastníkov.
A všetci – starí aj mladí, na bicykloch, odrážadlách, kolobežkách, napokon absolvovali spoločnú jazdu okolo ihriska, ktorú zakočili mohutným: Na kolesách proti rakovine! A búrlivým potleskom.
Odmenou im boli nielen výborné jedlá, pravdaže, vrátane gulášu, ale aj vystúpenie sólistov Donských kozákov.
Tí v hodinovom vystúpení doslova očarili účastníkov podujatia. Hoci mnohí z nich sú pravidelnými návštevníkmi tradičných koncertov Vianočný spev pre život v Slovenskom rozhlase s Veľkým zborom donských kozákov.

Charitatívnym partnerom kampane je Nadácia Výskum Rakoviny a cieľom finančnej zbierky, je zakúpenie lasera v hodnote 30 tisíc eur na cielenú izoláciu nádorových buniek pacientov. Pôjde o nadstavbové rozšírenie výkonného prietokového cytometra, dôležitého prístroja, ktorý pomáha pri rozpoznaní a charakterizácii nádorových buniek v rôznych typoch krvných nádorov, zlepšuje diagnostiku a tým aj liečbu pacienta.

A dôležitá informácia na záver: výnos zbierky pre Nadáciu Výskum Rakoviny dosiahol vo Vysokej pri Morave 1255,07 €. Ďakujeme!

Bratislava-Ružinov, 18.9.

V sobotu 18. septembra 2021 od 10.00 hod. sa v Parku Andreja Hlinku v bratislavskom Ružinove uskutočnilo ďalšie podujatie 19. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine.  Nad podujatím prevzal záštitu starosta m. č. Ružinov Martin Chren.

V aktívnej spolupráci s mestskou časťou Bratislava-Ružinov, spoločnosťou Cultus Ružinov, Mestskou políciou Bratislava, mediálnym partnerom Rádio Regina Západ bol pripravený pre všetkých účastníkov bohatý športový a kultúrny program.

Túto akciu finančne podporila Nadácia Ekopolis a spoločnosť Slovnaft, a. s. v rámci programu Dobrý sused. Spoločnosť Slovnaft zastupoval Tomáš Beseda, riaditeľ útvaru Podnikové Centrum.

Program o 10. hodine otvorili príhovormi starosta m. č. Ružinov Martin Chren,  prezidentka Nadácie Výskum Rakoviny Margita Klobušická a riaditeľ útvaru Podnikové Centrum Slovnaft Tomáš Beseda.

Celý program pod taktovkou známeho a obľúbeného moderátora Richarda Vrableca sa niesol v zábavnom duchu.
Začal sa rozhýbaním telesných schránok pod taktovou cvičiteľky zumby pani Martiny Valčekovej a jej kolegýň (a kolegu!) Chytľavé melódie a pohyby čoskoro prilákali aj moderátora a členov skupiny Close Harmony Friends.

Kultúrny program sa začal vystúpením populárnej vokálnej skupiny Close Harmony Friends. Na pódiu nemohol chýbať Ružinovčan, slovenský Bocelli, nevidiaci tenorista Maroš Bango, ktorý zožal veľký potlesk prítomných.  Podporiť nás prišli aj jedineční sólisti Veľkého zboru donských kozákov, ako aj vyborná Hudba Ministerstva vnútra SR. Dych divákom znovu a znovu  vyrážal majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš pri skokoch na bicykli cez prekážky umelé aj ľudské!

Symbolické jazdy na počesť paralympijského víťaza v cyklistike, onkologického pacienta Radovana Kaufmana boli pripravené v dvoch variantoch.

Tzv. “malú” jazdu na chodníkoch Parku, teda 17 malých jazdcov na rôznych kolieskových približovadlách (kolobežky, odrážadlá, trojkolky, atď.) odštartovala prezidentka Nadácie Výskum Rakoviny Margita Klobušická a v cieli ich vital pán starosta Martin Chren s reflexnými príveskami s logom kempane.

Veľká jazda pod záštitou Mestskej polície Bratislava, okresné veliteľstvo BA II viedla ulicami Ružinova v dĺžke cca 15 km a prilákala nielen “dospelákov”, ale aj zástupcov mladej generácie, ktorí trasu zvládli v pohode. Jej autorom bol pán Šimon Krošlák z Cyklokoalície Bratislava.

Kolesá sa budú krútiť pohodlným tempom, nebudú to preteky.

Charitatívnym partnerom kampane je Nadácia Výskum Rakoviny a cieľom finančnej zbierky, je zakúpenie lasera v hodnote 30 tisíc eur na cielenú izoláciu nádorových buniek pacientov. Pôjde o nadstavbové rozšírenie výkonného prietokového cytometra, dôležitého prístroja, ktorý pomáha pri rozpoznaní a charakterizácii nádorových buniek v rôznych typoch krvných nádorov, zlepšuje diagnostiku a tým aj liečbu pacienta.

Zbierku v parku Andreja Hlinku a okolí zabezpečovalo 6 dobrovoľníčok (Michaela, Alexandra, Dorota, Adela, Beata a Nina), ktoré nám v rámci Týždňa dobrovoľníctva sprostredkovalo Bratislavské dobrovoľnícke centrum.
A nechýbal ani pán Martin Pagáč, ako „vedúci“ stánku s predajom propagačných materiálov s logom kampane (tričká, šiltovky, batohy, lietajúce taniere), ale aj skvelého 2CD Veľkého zboru donských kozákov Spev pre život, ktorý nahrávku venoval Nadácii Výskum Rakoviny.

Výnos zbierky dosiahol 841,59 €.

 

Bratislava-Petržalka, 11.9.

Po prvýkrát v 19-ročnej histórii športovo-charitatívnej kampane Na kolesách proti rakovine sa uskutočnilo podujatie v mestskej časti Bratislava-Petržalka. Nad podujatím prevzal záštitu starosta m. č. Petržalka Ján Hrčka. Tento projekt finančne podporila Mestská časť Bratislava-Petržalka – miesto, kde to žije.

V aktívnej spolupráci s Kultúrnymi zariadeniami Petržalka, Mestskou políciou Bratislava, mediálnymi partnermi Rádio Regina Západ a Petržalskými novinami sme pripravili pre všetkých účastníkov bohatý športový a kultúrny program na Námestí Republiky.

Všetkých nás potešila svojim príchodom patrónka kampane, paralympijská športovkyňa-strelkyňa Veronika Vadovičová, zlatá z POH v Tokiu.

Program o 10. hodine otvorili príhovormi starosta m. č. Petržalka Ján Hrčka a prezidentka Nadácie Výskum Rakoviny Margita Klobušická.

Celý program pod taktovkou známeho a obľúbeného moderátora Stana Gálisa sa niesol v zábavnom duchu. Telesné schránky prítomných pod svojou taktovou rozhýbala cvičiteľka zumby pani  Gabika Czinová.

Svojim umením nás potešili vystúpenia legendárnej skupiny Lojzo, či vokálnej skupiny Close Harmony Friends.
Najmä deti zaujal a do smiechu privádzal známy kúzelník Peter Šesták, mimochodom tiež Petržalčan.
Dych divákom vyrážal majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš pri skokoch na bicykli cez prekážky umelé aj ľudské!

Symbolické jazdy na počesť paralympijského víťaza v cyklistike, onkologického pacienta Radovana Kaufmana sa absolvovali v dvoch variantoch. Na tzv. “malej” jazde na chodníkoch námestia sa zúčastnilo 26 detí  na rôznych kolieskových približovadlách (kolobežky, odrážadlá, trojkolky, atď.), ale aj rodičia s kočíkmi. O štart “malej” jazdy a ocenenie jej účastníkov reflexnými príveskami s logom kampane sa postaral pán starosta Ján Hrčka.

Veľká jazda pod záštitou Mestskej polície Bratislava, okresné veliteľstvo BA V pod vedením komisárky Martiny Petrášovej viedla ulicami Petržalky a po obľúbenej hrádzi Dunaja. Kolesá sa budú krútiť pohodlným tempom, nebudú to preteky. Autorom trasy bol pán Šimon Krošlák z Cyklokoalície Bratislava. Očakávali sme väčšiu účasť ako 15 jazdcov, ale aj tí naplnili symbol jazdy.

Charitatívnym partnerom kampane je Nadácia Výskum Rakoviny a cieľom finančnej zbierky je zakúpenie lasera v hodnote 30 tisíc eur na cielenú izoláciu nádorových buniek pacientov. Pôjde o nadstavbové rozšírenie výkonného prietokového cytometra, dôležitého prístroja, ktorý pomáha pri rozpoznaní a charakterizácii nádorových buniek v rôznych typoch krvných nádorov, zlepšuje diagnostiku a tým aj liečbu pacienta.

O zbierku a ďalšie služby sa postarali dobrovoľníčky a dobrovoľníci z radov skautov z Petržalky a Karlovej Vsi. O predaj propagačných materiálov sa staral priateľ nadácie Martin Pagáč.
Výnos zbierky dosiahol 538 €. Ďakujeme všetkým účastníkom, spolupracovníkom a podporovateľom.

Senica, 4. 9.

Po druhýkrát sa v Senici na mestskom kúpalisku stretli sympatizanti charitatívno-športového podujatia „Na kolesách proti rakovine“, aby 4. septembra absolvovali spoločnú jazdu zo Senice, cez Kunov, do Sobotišťa a späť.

Trasa v dĺžke 14,8 kilometra sa začala priamo v areáli mestského kúpaliska, pokračovala po cyklotrase smerom do mestskej časti Kunov, odtiaľ na Kunovskú priehradu, ďalej do Sobotišťa a späť. Zúčastnilo sa jej 123 cyklistov všetkých vekových kategórií, ale mihol sa aj korčuliar a skvelý a udatný vozíčkar.

Po príjazde do areálu kúpaliska čakalo na športovcov i sympatizantov tejto kampane Na kolesách proti rakovine príjemné popoludnie, ktoré vystúpením pre deti spestril Šašo Fifo s Vierkou.
Do organizovania podujatia sa opäť zapojili priatelia Senice z Michala nad Žitavou a tak nesmel chýbať ani vynikajúci michalský guláš.
Napínavé žrebovanie tomboly vyvrcholilo získaním hlavnej ceny – moderného bicykla od spoločnosti DEMA – matkou s dvoma dcérami. Potešenie veľké!

Počas celého dňa prispievali návštevníci do finančnej zbierky pre Nadáciu Výskum Rakoviny finančnými darmi alebo zakúpením propagačných predmetov (tričká, šiltovky, batohy a podobne) s logom kampane Na kolesách proti rakovine.

Ďakujeme priateľom z občianskeho združenia KOZEL (Klub ochrancov zelene) za zorganizovanie podujatia a nadšenie jeho členov počas celého dňa.
Spoluorganizátorom podujatia bolo mesto Senica, ktoré sa angažovalo formou finančnej podpory, personálnej i materiálnej pomoci. Pelotón jazdcov pri rakovine viedol zástupca primátora pán Filip Lackovič.

 

Michal nad Žitavou, 28. 8.

To je na neuverenie! Kovid, nekovid, zelení jazdci sa zbiehajú do záhrady obecného úradu v Michale nad Žitavou. Vráble, Nitra, Šurany, Bratislava, desiatky skvelých ľudí všetkých vekových kategórií prispievajú do pokladničiek na výskum rakoviny. O 15 minút štartujeme na 17km trať. Všetko má pevne v rukách hlavný organizátor Roman Pilek. Držte palce!

Výbornú náladu v Michale nad Žitavou po symbolickej jazde na kolesách proti rakovine, podporenú vynikajúcim gulášom, langošmi a palacinkami, umocnila veselá kapela Šamaňy. Program pokračoval napínavým žrebovaním tomboly.

Píše nám Roman Pilek:

Chceli by sme sa poďakovať všetkým zúčastneným že prišli podporiť kampaň „NA KOLESÁCH PROTI RAKOVINE“, zároveň sa chceme poďakovať pánom starostom zainteresovaných obcí za podporu a spoluorganizáciu, zamestnancom obecného úradu, všetkým dobrovoľníkom čo pomáhali v bufetoch (s občerstvením, výčapom, predajom tričiek a suvenírov, predajom tomboly a pri zapisovaní účastníkov), všetkým darcom čo venovali ceny do tomboly, skupine Šamaňy ktorá svojím vystúpením pomohla dobrej veci a šamaňy boli ochotný vystúpiť bez nároku na honorár, členom Policajnému zboru, ktorý už siedmy rok dohliadal na našu bezpečnosť, zdravotníčke z červeného kríža, kameramanovi a jeho šoférovi na skútri, čestným hosťom za účasť, zástupcom Nadácie Výskum Rakoviny pani riaditeľke RNDr. Margite Klobušickéj, CSc. a pánovi Jurášovi a len vďaka tomuto zoskupeniu sa nám podarilo spoločne vyzbierať 1250 eur pre Nadáciu Výskum Rakoviny. Priatelia a už teraz sa na Vás tešíme na budúci rok.

Dnešný výskum
pre zajtrajšiu liečbu

QR