Poradňa

Poslať otázku

Vyhľadávanie v poradni

Otazka

Dobry den,
V papieroch mam vpravo lalocnate hypoegenne lozisko 2x1cm
Axily bez parologickych zvacsenych LU.
V.s fibroadenom, BI RADS 2-3,dif dg phyllodes

Co mi k tomu viete povedat? O co sa moze jednat
Ivana02.12.2016 (12:51)
Odpoveď:
Pozdravujem,
pravdepodobne fibroadenóm. O fibroadenóme nájdete u nás v poradni viacero príspevkov.
Mali by Vás pravidelne kontrolovať na mamologickej ambulnacii.
MUDr. Pavol Lukačko

vysledok z mamografie

prosim Vas o podrobne vysvetlenie vysledkov z mamografie.

MMG vys.v MLO a CC projekcii bilat:
Primovysetrenie.Denzny drobnoskvrnity char.struktury mliecnej zlazy difuzne bilat..Obojstranne preaxillarne ovalne ostroohranicene zatienenia char. LU-vpravo vel.10x5mm,vlavo vel.6x4mm.Bez jednoznacnych loziskovych zmien susp.z malignity,bez MK v patolog.zhluku bilat.Normalny obraz koze,podkozia a mammil.Axilly bez patol.LU.
IVANA01.12.2016 (15:43)
Odpoveď:
Pozdravujem,
úplne negatívny nález, bez podozrenia na rakovinu.
MUDr. Pavol Lukačko

Rakovina prsníka

Dobrý deň!
Bola som dnes na pravidelnej kontrole na mamografii a sonografii, nakoľko som podstúpila pred tromi rokmi masektomiu prsníka, po nej chemoterapiu a teraz beriem hormonálnu liečbu (anastrazol).
Dnes mi kontrolou zistili, že mám 10 mm hypoechogénne ložisko s nepravidelnými okrajmi pod jazvou a idem na biopsiu.
Je to recidívum, alebo by to mohli byť nejaké zrasty?

Ďakujem !
68 ročná dôchodkyňa
Anna
Anna Čačaná01.12.2016 (13:19)
Odpoveď:
Pozdravujem,
naozaj je nutné odobrať z toho ložiska vzorku. Inak budú kolegovia len hádať. Môže to byť hocičo.
MUDr. Pavol Lukačko

mamografia prsníkov

Dobrý deŃ, BOLA SOM NA MAMOGRAFII prsníkv lebo som si našla hrčku..

prosím o vysvetlenie nálezu ,ďakujem velmi pekne
koža, podkožie bez patol zmien
Rezid. žľaza zmnožená , hetzerogenne denzná,vľavo v LQ v CC -proj. je opacita 7mm a bilat.sú ložisk.kondenzácie až naznač.opacity do 10mm-odp USG, bez patolog zhlukov MK bilat.
zobraz. časti axíl bez patolog.LAP, nesusp.LU 1.dex..
Záver: BI-RADS , odp.USG doplniť
usg mám až budúci ťýždeň tak som v strachu..

ďakujem

Katarína
Katarína 30.11.2016 (12:28)
Odpoveď:
Pozdravujem,
určite Vás treba ešte dovyšetrovať. Ultrazvuk na budúci týždeň je časovo fajn, možno bude treba aj odobratie vzorky tkaniva z prsníka.



MUDr. Pavol Lukačko

Skleroticke lozisko v panvovej oblasti

Dobry den prajem!Chcem sa opytat skleroticke lozisko mi zistili pred tyzdnom v panvovej oblasti na lavej strane 10x10mm velmi sa bojim a neviem co dalej!je to nador?dahte mi vediet Dakuhem
Cecilia Gabcova29.11.2016 (15:36)
Odpoveď:
Pozdravujem,
z toho, čo ste mi napísali sa teda veľa nedá povedať. Nález sjklwerotizácie ešte nič nemusí znamenať.

Ak to bol nádodný nález, mali by Vás pri väčšom podozrení na dovyšetrovanie.
Ak máte v tejto oblasti kostí aj ťažkosti, lekár, ktorý Váýs na toto vyšetrenie poslal, bude vedieť ako ďalej postupovať.
MUDr. Pavol Lukačko

výsledok cytologického vyšetrenia

Dobrý deň prajem, tak som bola ako ste písali na onkochirurgii a objednali ma na operáciu 13.1. 2017 (v piatok 13.) mamacentrume b.b., a napisali citujem: mamam l. dx palpačne v HLQ na č. 10 ne dobre hmatna lezia velkosti cca 2x1,5cm, ohraničena pohybliva dobre prípustna, koža negat,.axila supracl negat
mamat l. sin negat,axila a supracl negat
Povedali mi ze to vyberu cez bradavku lebo je to blizko rez bude okolo menej napadny a pojde to na histologiu malo by to byt dobre ale nemoze mi zaručit ze sa tam moze zacat tvorit nejaka mala bunka to ukaze vysledok z histologie ale je to ohranicene niekedy sa to ukaze iba z histologie
No a ja mam teraz stres ze ci ist k doktorom inde do roosveltovej nemocnice a obj sa tam ci tam ma nedaju skor  alebo ostat a cakat mesiac a pol ako ma objednali v mamacentre bojim sa ci za tu dobu sa nemoze zhorsit stav ak tam je nejaka zacinajuca rak. bunka co nevedel ani on sam.
Je to v poriadku mesiac a pol cakat podla Vas? nemoze sa nic zhorsit? Predsa budem tolko v strese? Nebola som nikdy operovana.
Myslela som si ze mamacentrum sv.Agaty v b.b. je specializovane na prsnik alebo je lepsie roosvetova nemocnica uz neviem sama co by ste mi odporucili? Ani nevedel presne ci ma bude on operovat ze mozno doktorka lebo je to v piatok aj ked som ho prosila ze chcem jeho vopred dakujem
Renca28.11.2016 (16:46)
Odpoveď:
Pozdravujem,
zdá sa, že ide skôr o nezhubnú vec, takže ten termín nie je tak tragický. Ak by šlo o onkologické ochorenie, je to už veľa.

Chirurgický výkon v spomínanom centre by mal byť fajn, dlhodobo sa špecializujú na diagnostiku a chirurgickú liečbu prsníkových lézií. To vybratie bradavky je technická vec, nechajte si poradiť od chirurga, on vie, čo robiť. Pre istotu sa budú snažiť o odstránenie ložiska čo najviac v zdravom tkanive, lebo až definitívne vyšetrenie pod mikroskopom povie pravdu o ložisku.
MUDr. Pavol Lukačko

atipicky priebeh ochorenia

Dobry den

moja mamina ma rakovinu uz cez dva roky, prvy vyskyt bol v prsniku. nasledne sa rozsirili metastazi do chrbtice a kosti. Podstupila liecbu chemoterapiou a ozarovanim. uziva lieky do dnes tamoxifen. eventualne ale jej onkologicka jej odporuca amputovat prsnik kde bol prvotny nalez. Lenze jej predosla onkologicka vobec nepripusta tuto moznost. menila onkologicku kvoli vzdialenosti aby nemusela tolko cestovat. avsak je kontakte s oboma. viacere vysetrenia ukazali ustup hlavne to ze v kostiach ako by zmizol nalez.
Prsnik ako by sa prebudil onkomarkery vstupli na 39,9. a teraz mame dilemu co mame dalej robyt kedze mame nazor dvoch odbornikov ale je protihodny.
Mamine pocity su take ze kostiach akoby citila teplo, medzi rebrami pocituje bolest ako by tam mala neaku hrcu. tiez ale mame pozitivny nalez na cistu na pankreasy. Tiez ma pocit ako by ju kopala elektrina na urcitych mietach a miesta pribudaju. Tiez uz od doby liecenia pribera .

Tiez sa boji operacie, ma strach ze operaciu neprezije a ked, tak ze sa to objavi rakovina po operacii na inych miestach.

Vopred dakujem za odpoved
Štefan Petráš27.11.2016 (20:32)
Odpoveď:
Pozdravujem,
odstránenie prsníka, kde bola pôvodná onkologická choroba nemusí prispieť k ničomu. Hlavne ak je ochorenie už inde v tele (kosti).

Pokiaľ nádor v prsníku veľmi rastie, krváca, alebo inak vadí, bolo by dobré prsník odstrániť. Ak je prsník už bez nádoru (odoperovaný) a ochorenie je len inde, tak v tom nevidím veľký význam. Viac ale poradí onkológ, ktorý mamu vidí častejšie.

Operácia ako taká by nebola veľmi problematická, nie je to náročný výkon.

Bolesti kostí sú pri metastatickom postihnutí kostí časté a pokiaľ je postihnutá aj chrbtica, môže mať opacient pocity vystreľovania a mravenčenia.
MUDr. Pavol Lukačko

USG prsníkov

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na výsledok môjho vyšetrenia, nakoľko mi povedali, že je všetko v poriadku a cez e pobočku poisťovne som sa dozvedela, že mám hrčku v prsníku, bližšie neurčenú. Citujem nàlez:
RA: C50 pozit.
OA: bez op, ženské hormóny neužíva
Subj: bez ťažkostí
Koža, podkožie bpn. Mamily prominujú. Fertilný typ prsníkov, žľaza primeranej echoštruktúry, bez ložiskovych, cystických zmien. Axily bez LAP.
Záver: BI-RADS 1
Mám dcérku a kojila som ju 2 a pól roka. Ďakujem za odpoveď.
Veronika25.11.2016 (06:12)
Odpoveď:
Pozdravujem,

vo Vašom náleze nie je ani známka z podozrenia na rakovinu. Diagnózu týchto ochorení celkom spoľahlivo robí mamografia s ultrazvukom a odber vozky z prsníka, a to máte bez podozrenia.

Predpokladám, že ste v poisťovni videlištatistický kód diagnózy N63, ktorýpoužil vyšetrujúci lekár pri vyšetrení a volá hrčka v prsníku, bližšie neurčená.

Určite kľud.
MUDr. Pavol Lukačko
1 2 3 4 5 6 7 8 9 86