Poradňa

Poslať otázku

Vyhľadávanie v poradni

minengeóm

Dobrý večer p. doktor.
Chcela som sa opytať. Mala som točenie hlavy a šumenie v ušiach. nevrogol ma odporučil na CT mozgu. Dnes som dostala tuto spravu. F vľavo nasadá na kalvu oválne ložisko s vel. 10x5 mm s viac početnými kalcifikatmi, v dif.dg. miningeóm. Slkelet bez ložiskových zmien. prosím vás pán doktor je na dovolenke a ja mám strach. neviete mi to vysvetliť.
elenašeligová26.05.2016 (17:06)
Odpoveď:
Pozdravujem,

neurológ asi doplní ešte MRI vyšetrenie mozgu.

Ak to bude meningeóm, tie sa často len sledujú a operujú len ak spôsobujú ťažkosti (napr. spomínané opakované točenie hlavy, alebo iné vážnejšie ťažkosti).

Ak momentálne nemáte ťažkosti, myslím, že to nejaký "deň" počká, ak sa máte zle treba navštíviť neurológa niekde v nemocnici (ak sa nemáte dobre, možno bude nutná aj hospitalizácia).
MUDr. Pavol Lukačko

Lymfom ovaria

Dobry den pan Dr.,
moja mama je po operaciu nadoru na vajecniku. Dnes sme sa dozvedeli vysledky z Martina, kde bol na druhom citani histologie.
Prosim viete poradit o co ide a ako mame postupovat dalej?
Moc Vam dakujem.
AM

Mame tam napisane toto:

Histomorfologicky ide o fragmenty ložiskovo nekrobioticky alternovaneho a prekrvacaneho difuzne rastuceho, mitoticky a proliiferacne aktivneho (index Ki-67 cca 80%) nadoru. Nadorove bunky pripominajuce centroblasty s primesou pleomoprfnych obrovskych viacjadrovych elementov vykazuju fenotyp CD20+, CD5-, CD30- (0% buniek) bcl2+, bcl16 nehodnotitelne (susp.
+), CD10+ (parcialne), MUM1+ (viac ako 50%) a c-myc+ (cca. 30-40% buniek).

Zaver:
Ide o fragmenty nadoru typu CD20+/CD30-blastickeho B-NHL zo spektra DLBCL, NOS v extradonalnej lokalizacii (?), morfologicky
centroblastovy variant (so sklonom k polymorfii), fenotyupove obtiazne zaraditelny (pre nedokonalu fixaciu a s tym suvisiaci IHC expresiu -GCB?), pricom ide o fenotyp tzv. "double" (v.s. az "triple") expressora (IHC expresia bcl-2+/c-myc+ a neista bcl6+)
Andrej Mattoš26.05.2016 (14:36)
Odpoveď:
Pozdravujem,

mali by ste navštíviť klinického onkológa, resp. hematológa, ktorý sa špecializuje na lymfómy.

Pracovisko v Martine je referenčným pracoviskom pre tieto ochorenia (diagnostika), preto tam bol histolog. nález konzultovaný.

Predpokladám, že memu čaká ďalšie vyšetrovanie (CT alebo PET vyšetrenie) a chemoterapia, ale treba vykonzultovať tých hematológov resp. klinického onkológa
MUDr. Pavol Lukačko

DG: C56 ca ovarii I. dx št. IIIC

Dobrý deň prajem,
veľmi rada by som pomohla svojej mame, ktorá je onkologickým pacientom viac ako rok, avšak tomuto ochoreniu sa nerozumiem a rada by som vedela aká je prognóza a či sa dá nejako pomôcť - hlavne po CHT, nakoľko mamka má veľké bolesti nôh hneď druhý deň po CHT. Nezaberajú bežne dostupné analgetiká.
Priebeh:
Pacientka s dg. Ca ovarii úvodne I.C, st.p.. HYE, AE bilat., LYE, OME 22.4.2015, histol. serózny karcinóm high grade, st.p. 6. ck. adjuvantnej CHT Paclitaxe/Carboplôatina /11.5.2015-9.9.2016/, t.č. recidíva ochorenia podľa PET/CT vyš. ( dve metabolicky aktívne solídne ložiskové zmeny charakteru perit. MTS MP ), hodnotené ako štádium III.C prijatá na odd. klinickej onkológie VOÚ, a.s. za účelom zahájenia CHT. Indikovaná CHT Paclitaxel/Carboplatina. Pacientka liečbu tolerovala dobre, bez akútnej toxickej reakcie. V stabilizovanom stave prepustená do ambulantnej starostlivosti - avšak doma prídu tie bolesti s ktorými si nevieme dať rady. Ďalšia plánovaná CHT 10.6.2016.
Ďakujem pekne za informácie,
s pozdravom
Monika.
Monika24.05.2016 (08:14)
Odpoveď:
Pozdravujem,

mame sa rakovina vaječníkov vrátila (nálet z pet-ky), preto kolegovia rozhodli opäť nasadiť chemoterapiu.

Bolesti, pocity pálenia, mravenčenia a podobne môžu byť ako následok tej chemoterapie. Inak ako liekmi proti bolesti sa to myslím riešiť nedá.

Mama by mala navštíviť neurológa alebo algeziológa, predpokladám, že vo VOU taký bude.
MUDr. Pavol Lukačko

MR vyšetrenie stehenných svalov

Dobrý deň,
absolvoval som MR vyšetrenie a potreboval by som prosím vysvetliť správu odborníkom na onkologické ochorenia do bežnej reči, prípade poradiť s ďalším postupom.
Nakoľko sa dá spoľahnúť na správne diagnostikovanie ochorenia na základe MR vyšetrenia prípadne ako celú situáciu vidíte Vy?
Vopred veľmi pekne ďakujem.

Správa z MR vyšetrenia:
V rozsahu prox. polovice stehna vľavo pod m. rectus femoris, intramuskulárne v m. vastus intermedius a medialis prítomné TU ložisko intermediárneho signálu v T2 v.o. s cystoidnými zmenami, v T1 v.o. je mierne hypointenzívne, rozmery ložiska sú LL 9cm, CC 15.5cm, AP 7cm, ložisko sa propaguje dorzálnym smerom pozdlž med. plochy femuru, pričom v dlžke cca 3,3cm je kortikalis ventromediálne uzurovaná, kostný edém femuru nepozorovať, v diafýze na rozhraní hornej a strednej tretiny je drobná cysta priemeru 3mm. Postkontrastne sledovať nehomogénny enhacement ložiska s nesýtiacimi sa okrskami do veľ. 44x26mm, kaudálne od ložiska sledovať edém m. vastus med. aj intermedius v dľžke do 8,5cm. Lézia je pomerne dobre ohraničená. M sartorius intaktný. Tesne pri med. okraji ložiska prebieha NC zvazok, je intaktný. Svalové štruktúry stehna vpravo primeranej štruktúry, bez ložiskových zmien intenzity signálu, bez známok ruptúry či defektu, zachytené kost. štruktúry vpravo primerané, bez známok edému v meraní s potlačením signálu tuku.
Záver:
Intramuskulárny TU prox. stehna vľavo s uzuráciou kortikalis diafýzy femuru - malígny fibrózny histiocytóm?, potrebná histologizácia.
Matúš 23.05.2016 (18:57)
Odpoveď:
Dobrý deň,

na MRI popísali relatívne veľký nádor (9x16x7cm) stehna, ktorý rastie medzi svalmi. Je veľmi blízko nervov a ciev a aj blízko kosti (priľahlá kosť má aj zmenenú štruktúru, možné je prerastanie do kosti).

Je možné, že to bude sarkóm.

Mali by ste vyhľadať špecializované pracovisko, ktoré má skúsenosti s operáciou sarkómov (napr. Ortopeédia v Ružinovskej Univerzitnej nemocnici). Na dodbrý chirurgický výkon v tomto prípade je len jeden pokus.

Definitívne stanoví charakter nádoru a jeho zhubosť až vyšetrenie pod mikroskopom (histológia)


MUDr. Pavol Lukačko

USG prsníkov

Dobrý deň, chcela by som pomôcť s vysvetlením lekárskej správy. Bola som na USG prsníkov. Lekárskej správe celkom nerozumiem, bolo tam toho napísaného viac.
Prsníky obojstranne symetrické, s čiastočne tukovo zmenenou štruktúrou, vpravo HMQ prítomné drobné anechogénne lézie veľkosti do 3 mm, taktiež vpravo na HMQ prítomná multicystická lézia veľkosť 7x4 mm, taktiež vpravo v HLQ na č. 10 prítomná hypoechogénna lézia, laločnatého tvaru veľkosti 12. 7x12mm ?
Vľavo retroareolárne pozorovať 2 hypoechogénne, na seba naliehajúce lézie veľkosti 3? a 6? mm, okrem toho v HLQ blízko mamily prítomná hypoechogénna lézia do 5mm, bez dorzálneho tieňa, vývody nerozšírené
Axilly obojstranne bez evidovaných zmien.

Bola by som rada, ak by ste mi vedeli bližšie vysvetliť záver lekárskej správy.

Záver:
Hypoechogénna lézia laločnatého tvaru v HLQ 1. dx. /dif. dg. FA. adeneza/ nový nález
Anechogénne lézie HMQ 1. dx. /dif. dg. mykrocysty/, hypoechogénne lézie retroareolárne vľavo /dif. dg. fibroadenomy/ - bez zmeny veľkosti a charakteru, hypoechogénna lézia HLQ 1 min. /dif. dg. komplexná cysta/.
BIRADS 3

Ďakuejm veľmi pekne
Nika21.05.2016 (10:31)
Odpoveď:
Pozdravujem,

v náleze je viacmenej podobný nález ako minule (... bez zmeny veľkosti a charakteru....).

Nejaké cysty (dutiny naplnenné tekutinou veľkosti niekoľko mm) a fibroadenómy (nový nález, je to nezhubný nádor, ktorý sa len sleduje).

Z hľadiska rakoviny nijako podozrivý nález. Len kontrtoly ako Vám odporučili.
MUDr. Pavol Lukačko

Výsledky z MMG -USG

Dobrý deň p.Doktor potrebujem Vašu radu a názor.
Mala by som ísť na biopsiu, alebo len pozorovať?
USG:
fertilný typ,koža a podkožie bpn parenchým difúzne hypo-hyperechogenny. V mieste nodularity na okraji prs.žlazy
v č.7,9cm od mamily nachádzam nehomogeitu prs.žl. v celej jej veľkosti 6,6x4,9x5,8mm,L/T menšie ako 1cm v CFM a PD bez prekrvenia v niektorých rezoch tieni, toto tienenie sa rozpadá pri zmene polohy sondy,bez cýst axila bpn.
MMG:
Koža podkožie bez retrakcie,axily negat.mamily pominujú.
M.I.dx denzný terén,bez možnej detekcie mäkkých opacít susp.z malignity.V ML proj. v preaxilárnej čiare od mamily 6.47 cm prítomný okrsok žl.tkaniva aszmetrickéhom charakter, bez hniezda MK
.
Ďakujem s pozdravov Gabriela.
Gabriela19.05.2016 (09:35)
Odpoveď:
Pozdravujem,

kolega, ktorý Vás vyšetroval (rádiológ so zamerením na diagnostiku prsov), vie najlepšie posúdiť podozrivosť zmien, ktoré treba alebo netreba histologizovať (odobrať vzorku). Nechal by som to kompletne na neho, vyzná sa v tom, čo robí.

Nález ale znie dobre, bez podozrenia na zhubný nádor (....bez možnej detekcie mäkkých opacít susp.z malignity...), predpokladám, že neodporučil biopsiu.

Preto je vhodné sa zariadiť tak ako Vám odporučil vyšetrujúci lekár.
MUDr. Pavol Lukačko

otecko

Dobry den .
Pan doktor, dnes som stravila cely den na paliativnom oddeleni NOU. Musim s hlbokou pokorou a uctou povedat, ze tam pracuju asi ozajstni hmatatelni anjeli...ano, aky sef, taki su " jeho" ludia. A to je cele o p. Dr.Krizanovej. Hlboka vdaka a poklona za pristup. Moj otecko akoby dostal energiu i ked som ho nasla uz s plienkou a vstupom cez krk. Zial zily ma velmi dopichane a modre.
Pan doktor, otecko ma dg C890. Nema ziadne bolesti a dnes sa rozhodli mu od zajtra podavat chmt. Vzala som to ako vyzvu bojovat a verit. Mozem byt optimistka? Osobne poznam ludi, ktori aj po pobyte na paliat.funguju a pracuju. Otecko uz pracovat nemusi, ale dnes sme "urobili" dohodu, ze to dame.....a ked nie, tak vdaka za dostojne zaobchadzanie ake som dnes videla .....vdaka vam za cas avochotu vypocut osmutnelu dceru...
maria18.05.2016 (18:31)
Odpoveď:
Pozdravujem,

viem, že ste s otcom na správnej adrese. Kolegov na tomto pracovisku poznám.

Najviac Vám povedia o ďalšom možnom vývoji oni. Poznajú otca, vedia odhadnúť aké môže mať rezervy. Ja Vám viac neviem poraidť.
MUDr. Pavol Lukačko

MR vyšetrenie mozgu a chrbtice

Dobrý deň p.doktor, mala by so na Vás prosbu o radu v januári som mala taký zvláštny stav,ležala som/ večer/ a ako som vstala sa mi začala točiť hlava tento pocit mi trval asi tak hodinu. Bolo to dosť nepríjemné lebo všetko sa mi točilo akoby som bola pod nejakým vplyvom. Ďalšie dni som sa necítila dobre stále som mala pocit toho točenia akoby som ani dobre nevnímala tak ako vo sne, bolesť hlavy a trochu čudný pocit v ušiach. Bola som následne u neurologičky, uviedla mi v diagnóze: ochorenie nervovej sústavy, Meinrov syndróm , lieky Betahistín a odporučila ma na MR vyš.mozgu a chrbtice. Výsledok : extraaxiálne tu prosesy P vľavo v počte 2 s kontaktom ich okrajov a širokým nasadaním na meningy vs meningeómy bez exp.efektu. Na tomto vyš. som bola v apríli a teraz mám ísť na kontrolné MR vyš.ale už len mozgu v júni. Ešte som mala informáciu že je to nezhubné a na nič tieto meningeómy netlačia. Mám dosť strach, vraj teraz sa to bude sledovať ako sa to vyvíja ďalej. Poprosila by som Vás ak je to možné vyjadriť sa k môjmu problému neviem čo mám teraz robiť výsledok vyš. ma dosť vystrašil. Dá sa s MR vyš. určiť zhubnosť - nezhubnosť? Ďakujem Vám
Daniela18.05.2016 (07:50)
Odpoveď:
Pozdravujem,

neurológ urobil dobrú prácu. Na MRI mozgu Vám našli tumory, ktoré vykazujú znaky meningeómu.

Jedinou presnou metódou na odhalenie typu nádoru v hlave je odobratie vzorky, ale často sa to buď vôbec nedá, alebo by to mohlo pacienta poškodiť.

Pri MRI vyšetrení sa ale dá s vysokou mierou predpovedať o aký nádor ide. Kolegovia na rádiológii (čo popísali MRI vyšetrenie) vedia celkom dobre odlíšiť, či má nález zhubný charakter alebo nie. Teda ak napísali meningeóm, tak sú si celkom istí.

Meningeómy sa v drvivej väčšine prípadov nesprávajú zhubne a je celkom normálne ich len sledovať. Rastú veľmi pomaly. Preto kontrolné vyšetrenie MRI. A tých ešte bude...

Meningeómy sa odporúčajú operovať alebo ožarovať len ak spôsobujú neurologické ťažkosti alebo rastú. Preto Vám bolo odporučené na začiatku sledovanie.
MUDr. Pavol Lukačko
1 2 3 4 5 6 7 8 9 73