Poradňa

Poslať otázku

Vyhľadávanie v poradni

mamografia

dobry den bola som na mamografii prsnikov a chcela som sa opitat ci by ste mi neodpovedali na otázku co to znamena- Koza nezhrubnuta,podkozie volne,mammily prominuju.V pravo v HLQ je sledovatelny zhluk MIK na ploche 6krat5 mm.patologicke.roznej velkosti.Za skoru odpověď vopred velmi pekne dakujem
Mariana24.09.2016 (07:51)
Odpoveď:
Pozdravujem,

na mamografii Vám našli mikrokalcifikáty.

Mikrokalcifikáty sú drobné miesta s uloženými ložiskami vápnika v prsníku. Práve po týchto miestach na mamografickom snímku mamolog pátra a ak sú prítomné môžu byť znakom onkologického rizika. Vyskytujhú sa na miestach, kde sa bunky rýchlo delia.

Nález mikrokalcifikátov určite musí byž doriešený, predpokladám, že Vás objednali na ďalšie vyšetrenia.

MUDr. Pavol Lukačko

Vysledky mamografie

Dobrý deň mám 54 rokov, chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie vysledkov mamografického vzšetrenia, keďže mi ho dala len sestrička na recepcii s tým, že ma obiednala na USG vyšetrenie:

Koža je primeranej hĺbkz, bez path mikroakcifikácií, bilat sú benígne kalcifikáty. prechodný typ s oneskorenou involúciou ku veku, so žľazou ešte vo všetkých kvadrantoch, vľavo HQQ je tiež 8mm - v.s. intramammár LU alebo cysta. kresba ciev je primeraná. Kresba podporného tkaniva v norme. V axillách bez path rtg tieňov.

Záver:
prechodný typ s oneskorenou involúciou ku veku bilat kalcifikáty - benígne
vľavo v HQQ benígna lézia v.s. cysta nemožno vylúčiť
BIRADS 0

Zuzana14.09.2016 (07:27)
Odpoveď:
Pozdravujem,

Váš nález je veľmi dobrý, žiadne podozrenie na rakovinu, len jedna uzlina alebo malá cysta v prsníku, čo je normálny nález. Predpokladám, že Vám odporučia len bežné vyšetrenie á 1-2 roky.
MUDr. Pavol Lukačko

sono prsníkov

Dobrý deň ,chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť, či mi viete poradiť? bola som na vyšetrení kde je popis.

Fertilný typ, vpravo na rozhraní LQ tesne pri hrudnej stene cysta do 12 mm, vľavo na rozhraní HQ obdobná formácia do 30mm x 10 mm, v HLQ i DLQ ojedinelé menšie do 6 mm
V axilách LU do 10 mm

Z: Fertilný typ s cystami bilat

Ďakujem vopred za vysvetlenie

S pozdravom Pavlíková
Pavlíková12.09.2016 (11:20)
Odpoveď:
Pozdravujem,

ni eje čo poradiť. V oboch prsníkoch máte malé cysty. Nič netreba robiť, len kontrola.
MUDr. Pavol Lukačko

nádor

Dobrý deň. Vo februári som bola na operácií nádoru na stehne na svale-bol nezhubný Schwanon. Teraz mi našli tiež nádor na brušnom svale predpokladajú tiež Schwanon 1júna som bola na sone . Doktor povedal ,že zatial to bude len sledovať Piatok som bola na kontrolnom sone po 3 mesiacoch nádor má rovnakú velkoť zatiaľ nerastie.Je postup lekára srávny nemám i ho dať radšej vyoperovať? Ďakujem
Eva11.09.2016 (18:45)
Odpoveď:
Pozdravujem,

švanómy (neurinómy) sú nezhubné nádory, ktoré vyrastajú z obalov nervoého vláknav (nie zo svalu). Vyskytujú sa teda tam, kde je aj nervové tkanovo. Môžu sa vyskytovať pri veľkých nervoch, ale aj pri malých nervoch. Na hlave sa najčastejšie vyskytujú pozdĺž statoakustického nervu.

Možu sa vyskytovať v tele len ojedinele, ale aj mnohopočetne (súčasť viacerých syndrómov).

Pokiaľ viem, tak sa švanómy, ktoré nerobia žiadne ťažkosti (bolesti, útlak okolitých štruktúr) väčšinou len sledujú. Pokiaľ robia problémy, napr. rastú v hlave a spôsobujú klinické ťažkosti (napr. točenie hlavy, bolesti, ...), často sa ožarujú.

Ak sa vyskytujú na veľkých periférnych nervoch nervoch, je možné ich chirurgicky riešiť, ale hrozí riziko, že sa veľký nerv pri operácii poškodí a môže vypadnúť funkcia, ktoré ten nerv zabezpečoval.
MUDr. Pavol Lukačko

Tumor.lezia

Dcere na mag.rezonancii zistili tumoroznu leziu v oblasti glandula parotis v pravo.intenzivne postkontrasne enhancujuce so zobrazenou relativne objemnou arteriou z povodia arteria carotis externa.
Bea09.09.2016 (20:44)
Odpoveď:
Pozdravujem,

mala by navštíviť pracovisko maxilofaciálnej chirurgie (volá sa to aj stomatochirurgia).
MUDr. Pavol Lukačko

Marta

Dobrý večer,
manžel sa lieči na zhubný nádor orofaringu.Je 2 týždne po ožiaroch,ale stále má bolesti v ústach-zapálené,boľavé pery.Cez to všetko prijíma stravu dobre,ale mrzí ma,že dosť často pije alkohol a pivo.Je to normálny jav,že ešte má tieto bolesti v ústach?Stále mu dohovárame,že alkohol nesmie,aký máte na to názor.
MARTA09.09.2016 (20:19)
Odpoveď:
Pozdravujem,

reakcia na koži a sliznicach po ožarovaní je pri náforoch hlavy a krku úplne bežná , aj keď nepríjemná. Najväčšia reakcia sa opadne cca 2 týždne po ožarovaní, ale ešte 1-2 mesiace to nebude úplne normálne.
Bublinkové nápoje, alkohol aj fajčenie sú VEĽMI NEVHODNÉ, pretože priamo dráždia.
MUDr. Pavol Lukačko

Metastázy na pľúcach

Dobrý den prajem.
Chcem sa spytat na maminu. Pred cca.2rokmi bola operovana na zhubnu rakovinu hrubeho creva - konečnika. Operacia dopadla dobre, po operacii bol zavedeny trvaly vyvod. Vybrali všetko - bolo to dobre ohranicene. Nasledovala liečba chemo a aj ožare. Chodila na pravidelne kontroly aj vyšetrenia aj rontgeny. V podstate jej doktorka povedala, že je zdravý človek.
Teraz pred 3 dňami sa dozvedela (po kontrole CT myslim), že ma metastázy na oboch stranach na plucach vo velkosti 7mm. O 3 dni nastupuje opat na chemoterapiu.
Otázka znie:
Môže byť pôvodcom metastáz už vyoperovaný zhybný nádor na hrubom čreve? Alebo je možné že je niekde v tele nový nádor?
Aký by mal byť možný postup liečby a jeho účinky?
Aký je priemerný čas dožitia u takýchto pacientov? Na čo sa máme pripravit?
Viete moja maminka je na tom psychicky velmi velmi zle a ona už ani nema silu sa vôbec informovať na dalšie postupy u jej lekarky. Už si raz tým všetkým prešla a vie čo ju opäť čaká.
Má nárok na nejaké ukludnujuce doplnky, prípadne niečo čo je na ukludnenie či už psychiky alebo aj celkovo organizmu aby jej nebolo z chemoterapie zle? Prípadne ak by ste mohli nejake doporučiť.
Viem, že jej lekarka ide požiadať o nejaký liek, ktorý musi byt schválený aj ministerstvom a vraj tento liek vyhladava len tie metastázy a tie nici, na ostatné casti ludskeho organizmu nie je skodlivy - o aký liek by mohol ist? A pripadne jeho účinky. A či môže byť aj zamietnuty?
Dakujem vopred za Vasu vyčerpavajucu odpoved a za Váš cas.
S pozdravom Gabika
Gabika09.09.2016 (13:27)
Odpoveď:
Pozdravujem,

rakovina je také nevďačné ochorenie. Bohužiaľ aj napriek odoperovaniu a následnej pooperačnej liečbe (rádio a chemo) sa ochorenie môže vrátiť inde alebo aj v mieste pôvodného nálezu.

ľúcne metastázy sú prejavom už známeho onkolog. ochoreniaChoroba sa u Vašej mamy vrátila mimo miesta pôvodného nálezu, teda do pľúc.

Je ďaleko pravdepodobnejšie, že tie pľúcne metastázy sú prejavom už známeho onkologického ochorenia. Samozrejme to môže byť aj iný nádor, ale je to podstatne menej pravdepodobné a niečo by sa našlo aj na zobrazovacích vyšetreniach (napr. CT alebo PET).

Teraz by mala nasledovať 2. línia liečby, a keďže je choroba v pľúchach, mala by nasledovať systémová liečba (chemo alebo biolog. liečba). Je možné, že ju treba dať schváliť do poisťovne (revízny lekár), ale to onkológ Vašej mamy už asi spravil (to schválenie trvá tak 2-3 týždne a je veľmi pravdepodobné, že bude schválený).

Ak sa dá, choďte s mamou k onkológovi, budete je oporou aj sa viac dozviete, ke´d tam budete dve. Samozrejme mama môže požiadať lekára nejaké lieky na ukľudnenie (on už vie, čo robiť).

Prežívanie pacienta s metastázami je variabilná, najviac tento stav podmieňuje celkový stav pacienta a rozsah choroby (koľko a kde má metastázy). Tieto otázky by ste mali smerovať k onkológovi Vašej mamy, on ju totiž najviac pozná.

Držte sa.



MUDr. Pavol Lukačko

Usg prsnikov ...

Vpravo medialne od areoly sú dysplasticke zneny v rozsahu cca 1 cm ,kaudalne od areoly je zlaza dysplasticka, aj s lahko hypoechogennym loziskom vekkosti cca 6x3 mm, v hlbsich štruktúrach centralne je podobna nodularna štruktyra velk. 4 mm. V axillach su len nespec. Uzlinky.
Z: dysplasticke zmeny a susp. FA vpravo
Dop. MRI

DOBRY DEN. Toto je lekarska sprava moc tomu ale nerozumiem mala som len cistu velkost 5mm bola som na kontrolnom sone a toto som mala v sprave . Co to znamena dakujem za skoru odpoved
Marcela 08.09.2016 (11:47)
Odpoveď:
Pozdravujem,

máte tam okrem cysty aj fibroadenóm, nájdete o ňom u nás v poradni určite viac.

Inak nález, ktorý nie je podozrívý z rakoviny, len nález, ktorý treba sledovať.
MUDr. Pavol Lukačko
1 2 3 4 5 6 7 8 9 80