Poradňa

Poslať otázku

Vyhľadávanie v poradni

Leiomyóm maternice

Dobrý deň, pán doktor,
Mám 45 rokov a chcela by som sa opýtať, resp. či by ste mi vedeli povedať, či tento môj nález je zrelý na operáciu. V 03/2015 som bola operovaná na endometriózu v brušnej stene, na CT náleze z 7.10.2014, som mala ešte napísané aj : na fundus uteru nasadajúce dobre ohraničené postkontrastne hyperdenzné ložisko veľ. 30 mm charakteru aneuryzmy. V 01/2016 som bola znova na CT, lebo lekár mi našiel tento nález, a záver CT : lézia expanzívnej štruktúry nasadajúca na strop MM, nález bez podstatných zmien oproti 7.10.2014. Bola som na vyšetrení na urológii, tam je všetko OK, lekárka nič nevidela.
Môj gynekológ to charakterizuje ako leiomyóm maternice bližšie neurčený a mám tam ešte znova aj myóm 31x28mm. Pritom po operácii endometriózy som mala liečbu pol roka Zoladexom. Je nutná operácia, strašne sa bojím operácií. Je treby doplniť ešte nejaké vyšetrenie, aby to bolo zrejmé čo to je a hlavne je to zlý nález ?

ďakujem Vám za odpoveď. Mona.
Monika28.07.2016 (06:07)
Odpoveď:
Pozdravujem,

operácie by ste sa báť nemuseli. Chirurg by možno zvážil laparoskopický prístup, ktorý umožňuje jednak malý výkon a rýchly návrat do života. jednoznačne by sa dalo vylúčiť, alebo potvrdiť ložisko na močovom mechúri, dala by sa aj zobrať vzorka.

Ak je to myóm maternice, tak je to iná vec a operácia samotná ani nie je nutná, pokiaľ myóm nerastie alebo nespôsobuje ťažkosti.

Na CT vyšetrení bude jednoznačne vidieť, kam to ložisko patrí, či je z maternice, alebo by mohlo byť aj návrat endometriózy.

Najviac o tom bud evedieť lekár, ktorý Vás odoslal na tie CT vyšetrenia. Zvažoval by som jeho odporúčania. Ak odporučí operáciu, opýtajte sa na možnosť laparoskopie.

Jednoznačne potvrdí alebo vylúči pochybnosti vyšetrenie pod mikroskopom (histológia).
MUDr. Pavol Lukačko

dg n64.5

PRSNIKY SUMERNE KOZABEZ EFFLORENCII BRADAVKYBEZ SECERMANCIE CI RETRAKCIEZ l FERTILNY TYP ZLAYOVEHO PANRANCHYM SYTY ZLAZOVY PARANCHYM ZASTUPENY VO Qzrejme tu zmeny solindneho ci cystickeho charkteru sa neznazurnuju MLIKOVODY BEZ DITATACII AXILLY BEz lap chem vas poprosit o info co je to znamena dakujem vam
jarmila holubova24.07.2016 (12:54)
Odpoveď:
Pozdravujem,

úplne normálny nález mladej ženy.
MUDr. Pavol Lukačko

mamografické vyšetrenie prsnikov

Prosím o vysvetlenie v lek. správe mám obojstrane v axilách lipomatozne LU. nič viac
Dalej bez prítomnosti patologických v tejto časti všetko dobre

a záver oneskorená involúcia .
Za skorú odpove´d dakujem
mária 19.07.2016 (11:57)
Odpoveď:
Pozdravujem,

lipomatózne uzliny, sú lymfatické uzliny, ktoré sa tukovo zmenili. Je to normálny nález, ktorý ide s vekom.
MUDr. Pavol Lukačko

Sono prsníkov

Dobrý deň, prosím o vysvetlenie vyšetrenia prsnikov: obojstranne bohatá nepravidelná prsniková žľaza, v HLQ 1 sin. polycyklicky konturovana echogenna kolekcia do 1,79 cm s prchavou vaskularizaciou - v miernej progresii od 19.5.2015, na rozhraní MQQ 1, DX. Solit, cysta do 0,5 cm bez ďalšej patológie, dukty bez dilatacie, axily s Lu do 1 cm, bez defektu. Koža a podkozie bez zmeny, fascia kľudná.
Záver : fertilny typ prsnikovej žľazy so susp. Léz 1 sin
BIRADS 3

Chodim pravidelne na vyšetrenia prsnikov od 25 rokov, prvýkrát bol nález ešte väčší, no po kúre Indol 3c sa mi nález zmenšil a 4 roky narástol, teraz sa cca o 2 mm zväčšil od poslednej kontroly 2015.

Kontrola o 3 mesiace a pri zmene doporučená histologia.

Ďakujem.
Zuzana19.07.2016 (06:33)
Odpoveď:
Pozdravujem,

je super, že chodíte pravidelne na kontroly, ale nepredpokladám, že by mal spomínaný výživový doplnok zohral nejakú úlohu v náleze, ktorý máte.

Mierne zväčšenie oroti minulému vyšetreniu (2mm) môže predstavovať aj chybu mnerania.

Nie som rádiológ, ale súhlasil by som s kontrolou ako navrhol Váš lekár a v prípade nejasností s histologizáciou.
MUDr. Pavol Lukačko

Radioterapia na ostrohu

Dobry den, som mesiac po ozarovani lavej päty. Chcem sa opytat, ma ozarovanie vplyv na plodnost? Je tu nejake casove obdobie do ktoreho sa neodporuca otehotniet po radioterapii? Dakujem pekne za odpoved. Lenka
Lenka18.07.2016 (21:22)
Odpoveď:
Pozdravujem,

pri ožarovaní päty je dávka na semenníky/vaječníky úplne minimálna a často nemerateľná. Nepredpokladám žiadny vplyv na plodnosť, tým pádom ani žiadne časové obdobie.

Úplne iný prípad predstavuje ožarovanie v oblasti panvy alebo brucha, kde je riziko neplodnosti vysoké.
MUDr. Pavol Lukačko

MMG vyš.bilat.

Dobrý deň, poprosím o vysvetlenie z MMG vyšetrenia: Bilat. mierne zmnožené fibro-glandulárne tkanivo difúzne,najmä centrálne retroareolárne, vpravo na rHQQ a vľavo smerom do LHQ,bez evid. spikuliformných lézií a patomorfolog. MK v zh lukoch.Axily bez LAP. Dakujem. Mari
Mari18.07.2016 (15:16)
Odpoveď:
Pozdravujem,

normálny nález, bez podozrenia na rakovinu, alebo iné ochorenie.
MUDr. Pavol Lukačko

Hrčka v prsnîku

Dobrý deň, aķý je postup keď som si našla hrčku v prsníku. Doktor tvrdil,že to treba hneď vyrezať. Nemalo by sa to riešiť punkciou a následne zvážiť ďalší postup? Ďakujem Ajka
Ajka17.07.2016 (11:42)
Odpoveď:
Pozdravujem,

tento postup (hneď na operáciu) môže byť aj dobrý, ale neuviedli ste nález z ultrazvuku.

Pokiaľ je vážne podozrenie na rakovinu, je potrebná biopsia a histologické vyšetrenie s overením, či naozaj ide o zhubné ochorenie.

Pokiaľ to vyzerá nezhubne, je možné hrčku sledovať ale aj odporučiť chirurgické odstránenie.
MUDr. Pavol Lukačko

Diagnoza

Dobry den,
prosim mohli by ste mi vysvetliť nasledovný nález?:

USG prsníkov:
St. po OP vpravo - benígny nález.
Bilat. prít. ojedinelé cysty do veľk. 4 mm. Na r-DQ blízko mamilly vľavo prít. 2 dobre ohraničené hypoechogénne ložiská do veľk. 7x4 mm a 5,5x3 mm, väčšie z nich zvlnenej kontúry. v CFM bez patologickej vaskularizácie. Bez axill. LAP bilat.
Z: Ložiská benígneho vzhľadu vľavo - v. s. FIA
Cysty bilat.
/BI-RADS 3/ - dop. kontrolné usg vyš. o 6 mes.
Diagnozy: Z123 Špeciálne skríningové vyšetrenie, zamerané na nádor prsníka.
Výkony: Ultrazv. vyšetr. obidvoch prsníkov, axíl a region. lymfat. uzlín.

Ďakujem.
MP15.07.2016 (10:12)
Odpoveď:
Pozdravujem,

nič podozrivé z rakoviny. Malé ložiská, ktoré vyzerajú ako fibroadenómy, odporučené sledovanie.
MUDr. Pavol Lukačko
1 2 3 4 5 6 7 8 9 77