Poradňa

Poslať otázku

Vyhľadávanie v poradni

Fibroadenom

Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať otázku, v februari tohto roku mi gynekolog našiel FiA velkosti 22mm, poslal ma na odborné vyšetrenie kde mi urobili punkciu a lekár povedal že to budú len sledovať že je to nezhubne, v máji som však potratila , a.od konca.mája mám v prsniku pocity bolesti a tlak.... chcem sa opýtať váš názor, pretože ja by som bola radšej ak by sa.to odstránilo, mám z toho zlý pocit, a idem onedlho na vyšetrenie , tak rada by somvedela názor aj iného Doktora. Ďakujem veľmi pekne. _ 23r.
Diana T. 18.10.2017 (10:52)
Odpoveď:
Pozdravujem,
viac by ste si mali ceniť názo lekára, krorý Vás vyšetroval ako môj, ja len odpovedám na otázky, nedpoznám Váš nález, nevidel som histolog. nález, ......
Je veľmi pravdepodobné, že s potratom to ložisko v prsníku nič nemá spoločné. Vykonzultujet pi najbližšej kontrole ďalší postup, fibroadenómy možnodlhodobo sledovať, ale aj odstrániť operačne.
MUDr. Pavol Lukačko

PET/CT hrudník, brucho, panva

Dobrý deň pán doktor,
v januári 2017 som absolvovala chirurgický zákrok: laparotomia, parcialna resekcia pankreasu s resekciou žalúdka (cefalická duodenopankreatektomia) sec Whipple – nedoporučená adjuvantná liečba. Histologicky: duktálny invazívny karcinóm pankreasu pT2pNOpMx.
Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor na popis výsledku z PET/CT vyšetrenia s 18FDG a jeho nasledovného záveru a prípadne vyjadrenie sa k ďalšiemu liečebnému postupu. postupu v liečbe.
Popis:
Hrudník: Supra a infraklavikuly, axily, mediastinum, pľ. hily bez patol. LAP. Pleura bez infiltrácii, bez fluidotoraxu. V pľ. parenchýme v S4 l . dx. morfologicky veľmi suspektný nodulus 5 mm, avšak pod priestorovým rozlíšením PET. V S2 l . dx. Je ešte drobný nešpecifický subpleurálny nodulus do 4 mm.
Brucho: Stav po parc. resekcii pankreasu a žalúdka, bez jednoznačnej lokorecidívy. Nehomogénna steatóza heparu. Inak sú hepar, lien, nadobličky bez patol. akumulácie FDG. Kôrová cysta v pravej aj ľavej obličky. Bez ascitu. Bez intra a retroperitoneálnej LAP.
Panva: Bez patol. LAP parailicky a v ingvinách. Bez iných hypermetobol. zmien.
Skelet: Bez jednoznač. hypermetabol. ložiskových a infiltrat. zmien v zobr. skelete.
Záver:
Morfologicky suspektný pľúcny nodulus v S4 l . dx., ktorý môže predstavovať MTS, veľkosťou je však pod priestorovým rozlíšením PET – dopor. zresekovať alebo prísnu observáciu. V S2 l . dx. je ešte jeden drobný nešpecifický subpleurálny nodulus. Bez viditeľnej hypermetabolickej lokorecidívy alebo LAP v brušnej dutine.
Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
S pozdravom Lenka
Lenka16.10.2017 (21:42)
Odpoveď:
Pozdravujem,

vo vyšetrení je podozrenie, že v pľúcach môže byť choroba, ktorá by súvisela s karcinómom pankreasu.
ALE každá vyšetrovacia metóda má svoje limity. Limitáciou PET/CT vyšetrenia sú takéto malé ložiská, toto vyšetrenie nevie s istotou diagnostikovať niekoľkomilimetrové ložiská. Preto tá neistota a preto ten návrh kontrolovať tie ložiská v čase o niekoľko mesiacov) či rastú.
Ste dobre vyšetrená a nemám čo vyčítať.
Asi najlepšie sa poradíte so svojím onkológom, pozná Vás a vie Vás nasmerovať ako ďalej.

MUDr. Pavol Lukačko

USG prsníkov a axill

Dobrý deň MUDr. Lukacko
Prosím o bližšie vysvetlenie s USG. Prsníky sú fertilneho typu s primeranou echogenitou a štruktúrou rezidualnej žľazy. Ojedinelé cysticky, vľavo do 5mm, v pravo v HLQ doprava 13mm,asi4cm od mam milý na č. 10 je prítomné hypoechogenne ložisko s lialo nými okrajmi veľkosti 14x9 mm skôr benigneho vzhľadu. Iné presvedčivé patologické ložiskové zmeny nezistené. Dukty nedilatovane. Podkozie je voľné, koža nie je zhrubnuta. V axillach zväčšené Lu nezistené. Z MMG len toľko, že v HLQ vpravo su masy skôr benigneho vzhľadu. Záver je hypoechogenne ložisko BI RADS3. Chcem sa Vás opýtať, mám 51 rokov, a lekárka z USG odporúča vzhľadom na vek extirpaciu ložiska. Je nutné podstúpiť operáciu na vybratie celého ložiska, pokiaľ som doteraz nemala žiadne problémy, preto sa bojím, aby do toho nejak zasahovali, necítim žiadne problémy, iba trocha boľavé prsia pred menštruáciou. Ešte stále mam každý mesiac. Za odpoveď Vám vopred ďakujem. Š pozdravom Iveta z PP.
Iveta Labajova 16.10.2017 (14:41)
Odpoveď:
Pozdravujem,
lekár Vám nález pravdpoedobne vysvetlil.
V pravom prsníku je ložisko 14x9mm, ktoré nevyzerá byť zhubné, ale lekár Vám odporúča ho odstrániť operačne. Len tak je najvyššie miera istoty, že o aké ložisko ide. Inak bez podozrenia na rakovinu.
MUDr. Pavol Lukačko

MG+axily obojstranne

Dobrý deň.
Chcely by som vás poprosiť o vysvetlenie výsledkov z mamografie....

Obojstranne takmer celé prsníky vyplnené denzným škvrnito-uzlovitým žľazovým tkanivom, s ľahkou prevahou vpravo, v ktorom prípadné ložiskové zmeny nemožno vylúčiť.Bez zhlukov malígnych MK.Axily-vľavo ben.LU.Koža, podkožie v norme....

Záver:Denzný reprodukčný typ tkaniva.
BI-RADS 0 ( potreba dovyšetrenia ) - USG
Janka Kačmárová16.10.2017 (07:58)
Odpoveď:
Pozdravujem,
bez podozrenia na rakovinu, ale pre neprehľadosť treba ešte ultrazvukové vyetrenie.
MUDr. Pavol Lukačko

MMG vyšetrenie bilat 2 projekcia CC MILO

Dobry večer volam sa zdena nar 13:5 1968.chcem sa spitat na vyšetrenie bola som na mografii a mam takyto výsledok a potrebujem poradyt koža jemná volne bez retrcie involucní typ prsnikov Struktura symertícka obojstrane ojeb ostro ohranicené opacity do 8 mm bez patolzhlukov MIK LU v axilach .a zaver BIRAS 2 ci toto je niečo zle chcem sa spítat vie my negdo tu poradik velmy pekne dakujem za odpovet
zdena .hrncirikova14.10.2017 (15:07)
Odpoveď:
Pozdravujem,
v nálezoch nie sú známky, podozrenia na rakovinu, pravdepodobne len bežné kontroly.
MUDr. Pavol Lukačko

Prsníky

Dobrý deň, bola som na vyšetrení MR a záver znel:
Bilat. je postkontrastne dosycujúca lézia veľ. 4mm vpravo a jedna r-ní MQQ, a jedna r-ní LQQvľavo jedna centrálne, v dynamike s ben.typom TIC, v nat. sekvenciách diskrétne deferencovateľné v dif. dg. najskôr proliferat.lézie al.intramamárne LU. BI-RADS 2.
Nakoľko máme v rodine veľmi častú vyskytujúca sa rakovinu ženských vecí, boli mi robené testy aj na BRCA1 a BRCA2, genetik indikuje preventívnu bilaterálnu mastektómiu. Prosím o preloženie do reči pochopenia. VYššie písaného textu, ďakujem.

M.
Michaela Bauková14.10.2017 (11:12)
Odpoveď:
Pozdravujem,
neuviedli ste dôvod magnetickej rezonancie prsníkov.
Pokiaľ to bolo sledovanie už staršieho ložiska alebo ložísk, tak neopisuje, či sú väčšie, ale jednoznačne ložiská nemajú zhubný charakter.
O preventívnom odstránení prsných žlai ste sa asi s genetikom rozprávali, takéto rozhodnutie ešte treba vykonzultovať na prsníkovej ambulancii (alebo onkologického centra), kam by ste mali byť odoslaná.
MUDr. Pavol Lukačko

Hrčka v podparuší

Dobrý deň.

Asi pre mesiacom som si nahmatala malú výrazne modro sfarbenú hrčku v podpazuší. Obvodná lekárka mi spravila krvné testy a všetky sú vraj v poriadku. Nezávisle na tomto náleze som už mala dohodnutý termín sona prsníkov, pri ktorom mi skontrolovali aj môj nález. Mohli by ste mi prosím vyslvetliť výsledok vyšetrenia. Lekár doporučil kontrolu o 3 mesiace.

Axila: vľavo v mieste viditeľnej aj hmatnej rezistencie prítomné ohraničené oválne ložisko hypoechogénne, s výraznejšou vaskularizáciou, rozmer 12 x 5 mm
Záver vyšetrenia: BI-RADS 3, cysty bilat., hypoechogénne ložisko v obl. Ľavej axilly podkožne, dif.dg. hemagion, LU?

Ďakujem
Lucia 13.10.2017 (07:30)
Odpoveď:
Pozdravujem,
na ultratzvuku tú hrčku našli, veľkosť 12x5mm, vyzerá ako klbko ciev. V náleze nie sú spomenuté podozrenia na rakovinu. Predpokladám, že budú vyšetrovať ďalej.
MUDr. Pavol Lukačko

Maternica

Dobrý deň, prosím Vás o radu...pred 4 rokmi bola mojej sestra vyoperovaná maternica z dôvodu rakoviny krčka. Vaječníky jej ponechali. Dnes jej sestrička oznámila,že má zlé výsledky z cytológie 3 a má ísť k onkogynekologičke. Lekár jej po vyšetrení povedal, že to nevyzerá zle ale že pre istotu zoberie cytologiu...Môže byť, že má recidívu a rakovina je späť? Ďakujem.
Zuzana12.10.2017 (21:07)
Odpoveď:
Pozdravujem,
samozrejme, je možné, že sa rakovina vráti. Preto sú po onkologickej liečbe odporúčané pravidelné kontroly.
Na vyslovenie, že sa rakovina vrátila treba jednoznačenj odobrať vzorku z podozrivej lokality a vyšetriť ju histologicky (pod mikroskopom). Gynekológ vie, čo treba robiť, predpokladám, že ju budú ďalej vyšetrovať.
MUDr. Pavol Lukačko
1 2 3 4 5 6 7 8 9 121