Poradňa

Poslať otázku

Vyhľadávanie v poradni

žiadosť o informáiu

Prosím o preklad výsledku z mamografického vyšetrenia: Bilat. a symetricky splývavé, výrazné hyperdenzné reziduum najmä retroareolárne, bez diferencovateľného ložiska.
Ďakujem.
Janka18.08.2017 (12:22)
Odpoveď:
Pozdravujem,
bez podozrenia na rakovinu.
MUDr. Pavol Lukačko

radioterapia

Dobrý deň, chcem sa opýtať, otec ma nádor v hrtane,, a t.č.chodí na rádioterapiu. Potrebovala by som poradiť s čím mastiť pokožku, má to dosť podráždené a či mu nemám kúpiť nejaké enzýmy na posilnenie, alebo regeneráciu.
slavka Tarkovičová18.08.2017 (11:07)
Odpoveď:
Pozdravujem,
kožná reakci a areakci ana sliznice je pri ožarovaní v oblasti hlavy a krku veľmi častá, vyzerá zle, ale takmer vždy sa pekne zahojí.

Nedzáždiť kožu, jemne umývať vlažnou vodou a neparfémovaným mydlom, uterákom mechanicky nedráždiť, vhodné je premasťovanie kože napr. kalciovou masťou.
MUDr. Pavol Lukačko

vysledok mamografie

Doplnujem BIRADS 3 vo vysledku, v predoslom dotaze sa mi ta 3 nenapisala

Dobry den chcela by som Vas poziadat o vysvetleniu k vysledku mamografie.
Doteraz som vzdy mavala vysledokBIRADS1, teraz nastala zmena:

MMG vys.bilat v 2 proj.(digit)
Drobna opacita velkosti 4mm v HQQ 1.sin.-sumacne?
Ostatne rezidualne fibroglandularne tkanovi retroareolarne i v LHQ bilat, bez spikuliformnych lezii a patomorfologickych MK v zhlukoch.
Koza nezhrubnuta, podkozie volne. Axilly bez LAP.
Zaver:
Drobna opacita 1.sin-sumacne?
V ostatnom rozsahu bez jednoznacnych MMG znakov malignity.
Dop.MMG nov 2017 len sikmu proj na lavy prsnik
BIRADS 3

dakujem velmi pekne za radu
Zora17.08.2017 (11:57)
Odpoveď:
Pozdravujem,
nemuselo by to byť nič vážne, len treba doriešiť to nové ložisko v ľavom prsníku, preto tá kontrola koncom roka 2017. Inak bez podozrenia na rakovinu.
MUDr. Pavol Lukačko

Kontrolne ct pluc po subsegmemtalnej embolii

Dobry den vcera som bola na kontrolnom ct vysetreni pluc po ebolizacii.Ak by ste mi mohli vysvetlit co mi napisali bola by som vdacna. V pravo S10 pozapalove rezidu vel.16mm nasadajucu na pleuru Emfyzematozne zmeny v pravom dolnom laloku subhilozne. Dakujem vam vopred za odpoved
Michaela17.08.2017 (10:14)
Odpoveď:
Pozdravujem,
v CT nález enie je nič o embolizácii, nie je uvedený efekt liečby ani rozsah embolizácie po liečbe.

Inak tam sú len pozápalové zmeny v pravých pľúcach (...nasadajúce na pleuru), a emfyzém v pravých pľucach (enormne rozšírené dýchacie cesty).
MUDr. Pavol Lukačko

USG prsníkov

Dobrý deň,
chcem sa opýtať na vyšetrenie zo sona:
Vpravo retroareolarne vs.segmentalne dilatované viacpočetné dukty so zahusteným obsahom,dif.dg.FA -lezia veľkosti20x4 mm.Axily bez LAP.
Ľahký stupeň displasie bilat.Kontrola sono o 3 mesiace.
Ďakujem.
Zuzana
Zuzana 15.08.2017 (14:00)
Odpoveď:
Pozdravujem,
bez podozrenia na rakovinu, v pravom prsníku možno fibroadenóm.
MUDr. Pavol Lukačko

Ca prsnika

Dobry den, v decembri 2016 som bola operovana na invazivny duktalny ca prsnika stadium T2N0M0 s pozitivnymi hormonalnymi receptormi, Po absolvovani radioterapie mi bola indikovana hormonalna liecba Tamoxifen. Pocas uzivania tamoxifenu vymiznutie menstruacie, bolesti brucha a nepravidelne vaginalne krvacanie a vznik myomov na zadnej stene maternice. Pan doktor, nebolo by v mojom pripade vzhladom k veku (52) a pozitivnym hormonalnym receptorom prinosom odstranenie maternice a vajecnikov? Je po takomto zakroku nutne pokracovat v liecbe tamoxifenom, kedze sa mi prejavili opuchy ustnej sliznice pravdepodobne sposobene tamoxifenom? Dakujem za odpoved Sandra
Sandra11.08.2017 (20:15)
Odpoveď:
Pozdravujem,
operáciu by mal zvážiť gynekológ, ale aj bez vaječníkov by ste mali ten tamoxifen užívať ďalej.
MUDr. Pavol Lukačko

Lymfóm v prednom mediastíne

Dobrý deň MUDr. Lukačko,

ako sa postupuje pri diagnostike lymfómu, keď výsledky z CT hrudníka (21.6.2017) poukazujú na "solídne ložiská v prednom mediastíne, v.s. pakety LU/lymfóm (veľkosť 30x20x35 mm a 40x20x30 mm)" a histológia z odobratej zväčšenej LU nad ľavou kľúčnou kosťou je negatívna (výsledok 3.7.2017) ? Krvné testy z infekčného (aj kontrolné testy) a hematologického oddelenia - negat. USG brucha a krku - negat. Ešte ma čakajú kontrolné testy na hematológii. Chcem sa spýtať, že či môžem očakávať ešte kontrolné CT hrudníka a možno aj bronchoskopiu? Bronchoskopia slúži na odobratie vzorky z nálezu, alebo aj odobratie celej podozrivej "masy" v mediastíne?

Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Erika
Erika D11.08.2017 (15:15)
Odpoveď:
Pozdravujem,
tie uzliny z medzihrudia (mediastína) určite treba doriešiť a urýchlene zistiť, čo to je.
Pokiaľ bola histológia z odobratej uzliny negatívna, asi budú hľadať ďalšiu uzlinu na vybratie, alebo Vás odošlú na pľúcnu chirurgiu, ako ďalej.

Bronchoskopia je vyšetrenie dýchacích ciest zvnútra a uzliny, ktoré máte nie sú vnútri dýchacích ciest a myslím, že bronchoskopicky sa k nim nedá dostať. Ak sa to nijako nepohne ďalej, budú zvažovať pľúcnu chirurgiu a výkon, pri ktorom nazrú do medzihrudia (mediastína) a odoberú vzorku tkaniva z tých más.
MUDr. Pavol Lukačko

Kmeňové bunky

Dobrý deň. Chcem sa opýtať na liečbu onko ochorenia kmeňovými bunkami. Ide o nález v ďasne v ústach - recidívu. Uz ste mi napísali, ze každá ďalšia systémová liečba zaberá menej . To viem. Naši lekári liečbu km.bunkami neodporúčajú, lebo vraj este nebola takáto liečba aplikovaná na tento druh ochorenia. Uškodiť to nemôže. Nemáme čo stratiť . Aký je váš názor? Uz nevládzeme, ale nechceme sa vzdať.
Zuzana10.08.2017 (18:45)
Odpoveď:
Pozdravujem,
myslým, že Vám nepomôžem. Pokiaľ viem, táto liečba je ešte len v plienkach a je vysoko experimentálna.
MUDr. Pavol Lukačko
1 2 3 4 5 6 7 8 9 114