Domov Fibroadenóm

Fibroadenóm

od Lucia
PoradňaFibroadenóm
Lucia asked 12 mesiacov ago

Dobrý deň,

mám 26r.,bezdetná. Mnulý rok v máji som si nahmatala 2 hrčky – po USG doktor potvrdil, že sú to fibroadenómy, ale z toho väčšieho /ktorý mal vtedy 15mm/ mi odobral vzorku, cytológia potvrdila fibroadenóm. Záver z USG: Mastophatia fibroproliferativa juvenilis cum mastodynia cyclica. TU mammae I.dx. bis/ HLQ 15mm FNAB, HMQ 6mm/

Ja som však spozorovala, že sa hčka akoby po tej biopsii zväčšila a šla som za inou p. doktorkou, čo bola možno chyba, lebo ma trochu znepokojila. Fibroadenóm sa do 9 mes. zväčil na 2,2cm. V jej správe je napísané:prítomné oválne, ostro ohraničené, hypoechogénne homogenne ložisko s bilat. akutickými tieňmi, pri doppl. vyšetrení so známkami vaskularizácie. Kvôli progresii doporučila FA chirurgicky odstrániť. Čo sa týka 2. FA, ktorý mám v to istom prsníku, ten sa zväčšil len o 1mm.

Mne to však nedalo a šla som späť k môjmu prvému dr. a on vravel, že to, že je vaskularizovaný neznamená nič. Neviem, ako to je s tými tieňmi – ak predtým neboli zaznamenané? V prvej správe sa o vaskularizácii ani tieňoch nepíše. Tento dr. mi povedal, že keďže je „mladá“ žľaza, neodporúča sa do nej zasahovať, ak mi FA vyslovene nevadí. Ja si ho viem nahmatať, pohybuje sa pod kožou, je trochu aj viditeľný, ale ak nie je podozrivý, nechcela by som ho ešte pred deťmi vyberať.

Aký je, prosím, váš názor? mám si ho vybrať? Teraz je už od februára rovnaký, tých 2,2cm ostalo. Mne to trochu pripadá, že akoby po tej biopsii hneď narástol. Liečim sa inak aj na št. žľazu, beriem euthyrox už cca 15r.

Vopred ďakujem za odpoveď.

1 Answers
Pavol Lukačko Staff answered 12 mesiacov ago

Pozdravujem,
je vysoko pravdepodobné, že ten fibroadenóm nenarástol kôli biopsii.
Fibroadenómy sú dobre rozoznateľné na ultrazvuku a preto si rádiológovia môžu dovoliť ich často len sledovať. Ak je fibroadenóm rastie je správne sa zamyslieť nad jeho odstránením, preto Vám to jeden z lekárov navrhol.